Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Uitgelekt: koopkracht middeninkomens volgend jaar 2,2% omhoog

De midden- en hogere inkomens gaan er volgend jaar behoorlijk in koopkracht op vooruit. Inkomens tussen de 35.000 euro en 52.000 krijgen er 2,2 procent bij. Hogere inkomens nog iets meer en lagere inkomens wat minder. Dat blijkt uit naar RTL Nieuws gelekte Prinsjesdagstukken. Zonder kabinetsmaatregelen zou de gemiddelde koopkrachtstijging 1,2 procent bedragen.

Vorig jaar is de gemiddelde Nederlander er ondanks veel rooskleuriger voorspellingen 0,3 procent op vooruit gegaan, bracht het CBS gisteren naar buiten.

2. ‘EU bereid Groot-Brittannië opnieuw Brexit-uitstel te verlenen’

Uit een naar Business Insider uitgelekte resolutie van het Europees Parlement blijkt dat Groot-Brittannië voor de derde keer uitstel van de Brexit gaat krijgen, als het daarom vraagt. Leden van de Brexit-stuurgroep van het parlement zullen voor uitstel stemmen, als daar een duidelijk doel aan is gekoppeld, zoals verkiezingen of een nieuw referendum. In de resolutie worden ook zorgen uitgesproken over de manier waarop de regering van premier Boris Johnson zich opstelt.

3. Loonkloof tussen top en werkvloer is bij MKB-bedrijven veel kleiner dan bij AEX-bedrijven

Directeuren verdienen gemiddeld 3,7 keer zoveel als hun medewerkers. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Beloningsonderzoek van de NCD, de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren. Daarmee is de loonkloof veel kleiner dan het beeld dat is ontstaan vanwege extreme gevallen bij beursgenoteerde bedrijven als ING en Heineken, zegt NCD-directeur Gerard van Vliet:

"Het zijn steeds weer extreme uitzonderingen die het beeld kleuren. Ik ben blij dat uit dit onderzoek blijkt dat de gemiddelde directeur geen ‘zakkenvuller’ is". De gemiddelde directeur uit het onderzoek verdiende vorig jaar 139.120 euro aan vast salaris en met bonussen daarbij opgeteld 166.000 euro.

4. ECB zet geldkraan open...dus nóg lagere spaar- en hypotheekrentes

De geldkraan gaat weer een flinke slag verder open, zo bleek donderdag na de maandelijkse rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat betekent ook dat negatieve spaarrentes voor particulieren een stap dichterbij zijn gekomen

De ECB wil dat banken geld laten rollen om de economie een duwtje te geven. Daarom betalen banken al een negatieve rente van 0,4 procent als ze geld bij de ECB stallen. Dit percentage gaat echter naar minus 0,5 procent, zo werd donderdag bekend. Voor banken komen de winstmarges hierdoor verder onder druk.

In Nederland liggen spaarrentes op vrij opneembare rekeningen dicht bij het nulpunt, maar banken durven het nog niet aan om negatieve rentes te rekenen op gewone spaarrekeningen. Dat wordt echter lastiger op het moment dat hypotheekrentes en rentes voor bedrijfskredieten verder dalen, terwijl spaarrentes op de nullijn blijven steken.

5. Spotify gaat controleren waar je woont

Streamingsdienst Spotify gaat de woonadressen controleren van familieabonnees. Het bedrijf denkt dat er misbruik gemaakt wordt van het 15 euro per maand kostende abonnement, waarmee zes mensen in hetzelfde huis een account krijgen.

Volgens RTL Z heeft Spotify in alle stilte de algemene voorwaarden aangepast en moeten mensen met een Premium Family-abonnement voortaan 'af en toe' laten weten waar ze zijn. Ze moeten op Google Maps aangeven waar ze wonen en Spotify beroept op het recht het adres te controleren.

6. WOZ-waarde op recordniveau...en stijging zal nog iets doorzetten

De gemiddelde woz-waarde voor woningen die gemeenten hanteren voor het bepalen van de ozb-belasting is in januari 2019 uitgekomen op 248 duizend euro in Nederland. Dat is bijna 8 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De woz-waarde volgt de ontwikkelingen van huizenprijzen met enige vertraging. In januari dit jaar lag de gemiddelde huizenprijs op 302 duizend euro. Per juli was de gemiddelde huizenprijs naar 309 duizend euro gestegen.

De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste gemiddelde woz-waarde. Die lag in januari op 695 duizend euro en dat is fors hoger dan de 378 duizend euro van Amsterdam. De woz-waarde wordt ook gebruikt bij de inkomstenbelasting in box 1 om de hoogte van het eigenwoningforfait te bepalen.

7. Schiphol in zee geen optie voor KLM

Het kabinet Rutte 3 wil serieus bestuderen of de bouw van een vliegveld op zee als alternatief voor Schiphol haalbaar is. Maar KLM-topman Pieter Elbers toont zich sceptisch. In De Telegraaf zegt Elbers dat hij veel 'praktische bezwaren'  ziet.

Naast mogelijke risico's met vogels, windmolens en wind, vraagt Elbers zich af of een luchthaven op zee voldoende landingsbanen kan krijgen om het overstapnetwerk van Schiphol in stand te houden.

8. Facturen worden later betaald:  in Flevoland moet je langste wachten op rekeningen

Het betaalgedrag in de private sector gaat iets achteruit, zo blijkt uit een peiling van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het eerste kwartaal van dit jaar betaalden bedrijven gemiddeld na 39,9 dagen, tegen een gemiddelde van 39,2 dagen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De horeca is de snelste betaler van facturen met een gemiddelde van 38,5 dagen; de sector transport en logistiek is de traagste betaler met een gemiddelde van 42,6 dagen.

Op provinciaal niveau krijg je in Friesland het snelst facturen betaald, met een gemiddelde van 38,4 dagen; Flevoland heeft de traagste betalers heeft met een gemiddelde van 41,3 dagen.

9. Parodie op Nobelprijs gaat naar Nederlander voor onderzoek naar smerig geld

De Nijmeegse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss heeft de Ig Nobelprijs gewonnen, een prijs die bedoeld is voor onderzoeken die je eerst laten lachen en je vervolgens aan het denken zetten. Voss deed onderzoek naar smerige bankbiljetten en ontdekte dat de Roemeense leu het slechts scoorde. "Alle bacteriën groeiden erop", zegt hij tegen de Volkskrant. De kuna uit Kroatië was het schoonst.

Opvallend vond Voss verder dat de Amerikaanse munt nogal vies is. "Daar bleek de multiresistente ziekenhuisbacterie MRSA het erg goed vol te houden", zegt hij over de dollar. "De euro weerde de MRSA veel beter, maar daarop kon onder meer de darmbacterie E. coli goed gedijen."

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

Dit zijn de best gelezen verhalen van donderdag: